Όταν η μοναξιά «τρυπώνει» μέσα στην ερωτική σχέση

Όταν κάποιος μας εκμυστηρεύεται ότι νιώθει μοναξιά, σχεδόν πάντα φανταζόμαστε αυτό άτομο να είναι εντελώς μόνο του, αλλά πολλοί βιώνουν τη μοναξιά ασχέτως αν συναναστρέφονται με άλλον κοσμο. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι, που νιώθουν μοναξιά, ακόμα και στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης.

Σύμφωνα με τον κλινικό  ψυχολόγο, Ami Rokach, η μοναξιά είναι μια εμπειρία που βιώνουμε, όταν νιώθουμε ότι δεν μας νοιάζονται ή ότι δεν είμαστε σημαντικοί για τους γύρω μας. Είναι κάτι που πολλοί βιώνουν, αλλά δεν το αποκαλύπτουν στους άλλους. Δύο στους πέντε Αμερικανούς αναφέρουν ότι μερικές φορές ή πάντα αισθάνονται ότι οι κοινωνικές τους σχέσεις δεν έχουν νόημα και ένας στους πέντε δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή κοινωνική απομόνωση.

Αmi Rokach

 «Η μοναξιά μέσα στο γάμο είναι κάτι πολύ οδυνηρό να βιώνει κανείς. Στη δυτική κουλτούρα ο γάμος και οι σοβαρές σχέσεις υποτίθεται ότι μας προστατεύουν από τη μοναξιά … οπότε το να νιώθουμε αποξενωμένοι από το πιο κοντινό μας πρόσωπο, από αυτόν που υποτίθεται ότι είναι ο εραστής και ο φίλος μας, είναι πολύ οδυνηρό και μερικές φορές ακόμη και τρομακτικό. Όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να εμπιστευτεί ο ένας τον άλλον συναισθηματικά- όταν φοβάται διαρκώς μήπως κριθεί ή γελοιοποιηθεί- όταν δεν μπορεί να μοιραστεί ελεύθερα ο ένας με τον άλλον χωρίς να δεχτεί επίθεση, νιώθει μοναξιά και αυτό μπορεί να προκαλέσει θυμό, κατάθλιψη, ή ακόμα και απογοήτευση».

Η Rokach συνεχίζει να εξηγεί γιατί η μοναξιά συμβαίνει στις σχέσεις, ακόμη και αν φαίνεται απροσδόκητη: «η μοναξιά μπορεί να εμφανιστεί στις σχέσεις για διάφορους λόγους. Οι άνθρωποι μπορεί να μπήκαν στη σχέση αρχικά επειδή ένιωθαν μοναξιά. Μια σχέση που πηγάζει από τη μοναξιά συνήθως καταλήγει στη μοναξιά. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να εμφανιστεί η μοναξιά είναι επειδή, το ένα μέλος ή και τα δύο αισθάνονται ότι δεν μπορούν να μοιραστούν και να συζητήσουν με ασφάλεια θέματα με τον σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θυμό και αναστάτωση και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αρχίσουν να συσσωρεύονται αν δεν επιλυθούν. Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθεί έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω της συχνής κριτικής που μπορεί να ασκεί το ζευγάρι ο ένας στον άλλον. Τέλος, μια σημαντική πηγή μοναξιάς είναι το να θεωρεί ο ένας τον άλλον δεδομένο».

Mοναξιά και κατάθλιψη: Tα κοινά σημεία

Η μοναξιά συχνά συγχέεται με την κατάθλιψη, καθώς εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως ο συναισθηματικός πόνος και η αδυναμία. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι, οι μοναχικοί άνθρωποι συχνά ελπίζουν ότι ο πόνος τους θα υποχωρήσει μόλις δημιουργήσουν σχέσεις με άλλους. Παρόλα αυτά, η κατάθλιψη και η μοναξιά συνδέονται, με τους μοναχικούς ανθρώπους να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους προσκολλούνται εύκολα στον/στην σύντροφό τους, καθώς συχνά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στη μοναξιά και την κατάθλιψη.

Στην πραγματικότητα, η μοναξιά έχει αρχίσει να θεωρείται ευρέως επιζήμια για τη σωματική και ψυχική υγεία. Μελέτες συνδέουν την μοναξιά με την εμφάνιση παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών προβλημάτων, του υψηλότερου στρες και της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει χρόνιο άγχος, με το άτομο να εμφανίζει ακόμα και κρίσεις πανικού στην καθημερινότητά του.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια