Ο καλός ύπνος βοηθά την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου

Τα τελευταία χρόνια, μελέτες εφιστούν όλο και περισσότερο την προσοχή στον καθοριστικό ρόλο του ύπνου για τη διατήρηση της καλής υγείας. Μακροπρόθεσμα, ο καλύτερος ύπνος μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις, από καρδιακά προβλήματα έως κατάθλιψη και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ένα από αυτά, είναι η ορθή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ακολουθούν τα οφέλη, τα οποία υποστηρίζουν την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου:

1. Πιο ήρεμα συναισθήματα

Έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναδείξει ότι ο ύπνος παίζει ρόλο στη βελτίωση της συναισθηματικής ρύθμισης. Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική ισορροπία. Σε μια πρόσφατη μελέτη, έδειξαν ορισμένες εικόνες στους συμμετέχοντες, μετά από 5 νύχτες περιορισμένου ύπνου και 5 νύχτες καλού ύπνου αντίστοιχα. Σε σύγκριση με όταν είχαν κοιμηθεί καλά, οι άνθρωποι που είχαν έλλειψη ύπνου αντιλαμβάνονταν τις θετικές και ουδέτερες εικόνες ως πιο αρνητικές. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις αλλαγές έχουν εμφανιστεί μετά από μόλις μία νύχτα απώλειας ύπνου.

2. Βελτιωμένη συγκέντρωση

Η προσπάθεια να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε οποιαδήποτε εργασία μετά από στέρηση ύπνου, μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του ύπνου και της ικανότητας διατήρησης της προσοχής, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη ύπνου την εξασθενεί. Είναι σημαντικό ότι, αυτή η αδυναμία διατήρησης της συγκέντρωσης μπορεί επίσης να δυσκολεύει στην ανταπόκριση των αλλαγών του περιβάλλοντός μας. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε οτιδήποτε, από χειρότερες επιδόσεις στην εργασία μέχρι υψηλότερο κίνδυνο σε τροχαία ατυχήματα.

3. Καλύτερη μνήμη

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν το απίστευτο εύρος των οφελών του ύπνου στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ο βασικός ρόλος του ύπνου στη διατήρηση της καλής μνήμης βρίσκεται σίγουρα στην κορυφή της λίστας. Ο σχηματισμός της μακροχρόνιας μνήμης θεωρείται ότι είναι μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ύπνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος και ο φλοιός.

Αν και ο καλός ύπνος μπορεί να έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στη μνήμη, ο ρόλος του στην παγίωση (μετατροπή των προθίστερων αναμνήσεων σε σταθερές μεταγενέστερες μνήμες) θεωρείται ότι είναι καθοριστικός. Κλινικές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ του περιορισμού του ύπνου και της χειρότερης μνήμης. 

4. Ενισχυμένη δημιουργικότητα

Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για μια ξαφνική έκρηξη διορατικότητας που προέρχεται από ένα όνειρο.Ο ύπνος βελτιώνει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, και μπορεί να ισχύει ότι τόσο ο ύπνος REM όσο και ο μη-REM έχουν συνεργικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Στην πράξη, ο ύπνος έχει συσχετιστεί με αυξημένη διορατικότητα σε νέους τρόπους επίλυσης προβλημάτων.

Πώς να έχετε καλύτερο ύπνο

Στη σύγχρονη εποχή, ο ύπνος μπορεί συχνά να μοιάζει με δεύτερη σκέψη, κάτι που κάνουμε μόνο όταν έχουμε ολοκληρώσει άλλες εργασίες υψηλότερης προτεραιότητας. Ωστόσο, οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι, ο εγκέφαλος και το σώμα μας αποδίδουν πολύ καλύτερα όταν έχουμε κοιμηθεί καλά. Όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, λίγες παρεμβάσεις μπορούν να συγκριθούν με τις θετικές επιδράσεις των 7-9 ωρών υψηλής ποιότητας ύπνου κάθε βράδυ.

Για το σκοπό αυτό, η ανάπτυξη μιας σταθερής ρουτίνας εκτόνωσης, που θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να προετοιμαστεί για σταθερό ύπνο μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή. Ορισμένες βασικές συμβουλές σε αυτό το μέτωπο περιλαμβάνουν τον περιορισμό των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και της υπερβολικής έκθεσης σε μπλε φως πριν από τον ύπνο, να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ, αλλά και να διατηρείται τη θερμοκρασία του δωματίου γύρω στους 25 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια