H χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει μια ψυχεδελική «ωκεάνια» εμπειρία

Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, όπως η ψιλοκυβίνη και το LSD μπορούν να προκαλέσουν μια εμπειρία γνωστή ως «ωκεάνια» απεραντοσύνη, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα αιωνιότητας και μια αίσθηση δέους. Γεννήτορας του όρου «ωκεάνιου συναισθήματος» θεωρείται ο Ρομαίν Ρολάν. Πρώτος ο Φρόιντ στο έργο του «Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας» περιγράφει το συναίσθημα αυτό ως «ένα συναίσθημα, που θα ήθελε να το ονομάσει αίσθηση της «αιωνιότητας», ένα αίσθημα σαν για κάτι απεριόριστο, άπειρο, θα λέγαμε «απέραντο». 

 Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychopharmacology, παρέχει κάποιες προκαταρκτικές ενδείξεις ότι οι υψηλές δόσεις κάνναβης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτού του είδους την αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Facebook και το Amazon Mechanical Turk για να στρατολογήσουν ένα δείγμα 852 χρηστών κάνναβης, οι οποίοι συμπλήρωσαν μια ανώνυμη έρευνα σχετικά με την πιο δραματική εμπειρία THC της ζωής τους. Η έρευνα περιελάμβανε στοιχεία από την υποκλίμακα oceanic boundlessness της κλίμακας Altered States of Consciousness Scale, ένα επιστημονικό ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται συχνά στην ψυχεδελική έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι, σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν βαθμολογία στην υποκλίμακα oceanic boundlessness που ήταν πάνω από το 60% του μέγιστου. Τα άτομα που αναφέρουν μια τόσο υψηλή βαθμολογία θεωρείται ότι είχαν μια ολοκληρωτική εμπειρία της «ωκεάνιας» αίσθησης. 

Προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη αίσθηση, η οποία προκαλείται επίσης  από την ψιλοκυβίνη, σχετίζεται με μειωμένα συμπτώματα εκδήλωσης κατάθλιψης. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, η κάνναβη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βοηθητικός παράγοντας των αντικαταθλιπτικών επιδράσεων της ψιλοκυβίνης.

Βέβαια, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το ποσοστό των ατόμων που περιέγραψαν την αίσθηση αυτής της εμπειρίας μέσω της κάναββης, ήταν σημαντικά μικρότερη σε διάρκεια σε σχέση με τη δράση από τη χρήση ψιλοκυβίνης. Με άλλα λόγια, η κάνναβη δεν φαίνεται να προκαλεί την «ωκεάνια» αίσθηση τόσο έντονα, όσο τα κλασικά ψυχεδελικά ναρκωτικά.

Η μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση των μυστικιστικών εμπειριών που προκαλούνται από την ουσία TSH. Χρειάζεται, όμως, περεταίρω μελέτη για να διαπιστωθεί αν η το αίσθημα «αιωνιότητας», που προκαλείται από την κάνναβη έχει θετικές θεραπευτικές επιδράσεις. Ο επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι χρειάζεται συμπληρωματική εργαστηριακή μελέτη, ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η χρήση κάνναβης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε ορισμένους ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια