Γιατί κρατάμε μυστικά από τους συντρόφους μας; – Μία νέα έρευνα εξηγεί

Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η ορθή οικοδόμηση μιας σχέσης ξεκινά από την ειλικρίνεια. Η επιζήτηση της αλήθειας είναι εκείνη, που σχετίζεται με την ευτυχία και την μακροημέρευση των διαπροσωπικών σχέσεων. Αλλά, κατά πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η θεωρία;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Personal Relationships, παρέχει νέα στοιχεία για το πως η διατήρηση ενός μυστικού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, η ποιότητα της σχέσης καθορίζει τους λόγους για τους οποίους κάποιος κρατά μυστικά από ένα αλλό άτομο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης,  Alisa Bedrov, διδάκτορ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, αρκετοί μπορούν να ταυτιστούν με τη δυσκολία του να πρέπει να κρατήσουν ένα μυστικό από έναν στενό φίλο, μέλος της οικογένειας ή ερωτικό σύντροφο. Ωστόσο, δεν έχουν εξεταστεί οι παράγοντες σχετικά με τη διατήρηση ενός μυστικού και κατά πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ των ατόμων.

Προτεραιότητα, η ευημερία της σχέσης

Στη μελέτη, συμμετείχαν 292 προπτυχιακοί φοιτητές και 249 ενήλικες, οι οποίοι προσελήφθησαν μέσω του Amazon Mechanical Turk και απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με ένα προσωπικό μυστικό που προσπαθούσαν να κρύψουν από ένα άλλο άτομο. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι κρατούσαν μυστικά είτε από τον ερωτικό τους σύντροφο, είτε οικογενειακό μέλος ή φίλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι, οι αντιλήψεις για την ποιότητα της σχέσης σχετίζονταν με τα κίνητρα για την απόκρυψη της αλήθειας από το ενδιαφερόμενο άτομο.

Όσοι είχαν στενότερη σχέση με ένα πρόσωπο, έτειναν να ανησυχούν περισσότερο ότι το μυστικό τους θα έβαζε σε κίνδυνο τη διατήρηση της επαφής ή θα προκαλούσε στεναχώρια. 

Θεωρητικά, η διατήρηση  ενός μυστικού δημιουργούσε μια μικρή απόσταση μεταξύ του ατόμου που κρατούσε το μυστικό και του ατόμου που τον αφορούσε. Αλλά μεταξύ των συμμετεχόντων, η διατήρηση του μυστικού είχε θετικό αντίκτυπο σε επίπεδο εγγύτητας, το οποίο «μπορεί να αντανακλά την προστατευτική λειτουργία του μυστικού», εξήγησαν οι ερευνητές.

Παρομοίως, η σημασία του μυστικού για το άτομο που το αφορούσε, συσχετίστηκε με την αναφερόμενη δυσκολία να κρατήσουν τις πληροφορίες κρυφές, ενώ σχετιζόταν άμεσα με τις προσωπικές συνέπειες που επιφέρει η αποκάλυψη ενός μυστικού. 

Συμπερασματικά, η απόκρυψη της αλήθειας επηρεάζεται από 1) την ποιότητα της σχέσης με το άτομο από το οποίο κρατάς το μυστικό και 2) το πόσο σχετικές είναι οι πληροφορίες για το άτομο αυτό.

Το «είδος» της σχέσης καθορίζει τη διατήρηση ενός μυστικού

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα μυστικά ήταν λιγότερο επιζήμια για τη σχέση, όταν ο κάτοχος του μυστικού και ενδιαφερόμενος είχαν πιο στενή επαφή, με την αποφυγή βλάβης της σχέσης να είναι το βασικό κίνητρο. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα μυστικά που ήταν δύσκολο να αποκαλυφθούν, συνοδεύονταν συχνά από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο την ευημερία της εκάστοτε σχέσης.

Η Bedron εξηγεί ότι, «αυτή η μελέτη βασίστηκε αποκλειστικά σε αυτοαναφορές από την οπτική γωνία του ατόμου που κρατάει το μυστικό, οπότε έχουμε μόνο μια μονόπλευρη άποψη για το πώς η διατήρηση ενός μυστικού επηρεάζει τις σχέσεις».

Τα ανοιχτά ερωτήματα μέτα την ολοκλήρωση της έρευνας, περιλαμβάνουν το πώς το βάρος της διατήρησης ενός μυστικού διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του μυστικού που διατηρείται και την αξιολόγηση των αντιδράσεων του ενδιαφερόμενου ατόμου έναντι της μυστικοπάθειας.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια