«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν στα εμβόλια οι θρησκευόμενες χώρες

Όλο και περισσότερες χώρες, με έντονο θρησκευτικό προφίλ, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Vaccines & Immunotherapeutics.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Kimmo Eriksson, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mälardalen, το επίκεντρο της έρευνας ήταν οι πολιτισμικές διαφορές, με τη θρησκευτικότητα ως μία από τις βασικές μεταβλητές ενδιαφέροντος. Ένας συνάδελφος του πρότεινε να ασχοληθεί μια πρόσφατη εργασία, σχετικά με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια και συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν ένα θέμα, όπου η θρησκευτικότητα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ο Eriksson και η συνάδελφός του, Irina Vartanova, ανέλυσαν δεδομένα από 147 χώρες που συνέλεξε η εταιρεία Gallup World Poll. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι από χώρες με έντονο θρησκευτικό προφίλ, έδειχναν περισσότερη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όχι μόνο για τους ενήλικους, αλλά και τα μικρά παιδιά. 

«Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι απλό: η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι μεγαλύτερη στις θρησκευόμενες χώρες. Αυτό είναι σημαντικό επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν την αντίθετη εικόνα», δήλωσε ο Eriksson στο PsyPost.

Οι ερευνητές έλεγξαν στατιστικά το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο, αντλώντας στοιχεία από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η υπόθεσή μας είναι ότι, όπου υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στα εμβόλια τείνει να οφείλεται σε πεποιθήσεις που δεν βασίζονται ούτε στην επιστήμη ούτε στη θρησκεία, άρα είναι πιθανότερο να αποβάλλονται σε πιο θρησκευτικές κοινωνίες».

Ωστόσο, τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη συλλέχθηκαν το 2015 και το 2019, πριν από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού και την ανάπτυξη των εμβολίων COVID-19.

Η εμπιστοσύνη ειδικά στα εμβόλια κάτα της COVID-19, είναι πιθανό να διαμορφώνεται εν μέρει από διαδικασίες που αφορούν το συγκεκριμένο πλαίσιο – ως εκ τούτου, δεν γίνεται να ειπωθεί σε ποιο βαθμό τα ευρήματά αυτά αφορούν και τα τωρινά εμβόλια.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια