Αγχώνεσαι εύκολα; Σήκωσε βάρη!

Η έρευνα για το άγχος και την κατάθλιψη τείνει να επικεντρώνεται σε άτομα με συμπτώματα κλινικού επιπέδου. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς υπάρχει αναμφισβήτητα μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη για την εξεύρεση λύσεων για τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων. Ωστόσο, κατά τα άλλα ψυχικά υγιή άτομα βιώνουν επίσης άγχος ανά περιόδους ή μπορεί και να εμφανίζουν κατά περιπτώσεις συμπτώματα υποκλινικού, ήπιου άγχους.

Επιπλέον, τα υποκλινικά επίπεδα, εξ ορισμού, προηγούνται πάντα των κλινικών επιπέδων. Η διατήρησή τους σε χαμηλά επίπεδα στο γενικό πληθυσμό είναι ένας άλλος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι, τα άτομα αυτά παραμένουν υγιή. Αυτό ήταν το σκεπτικό ένος άρθρου, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της προπόνησης με βάρη και των υποκλινικών συμπτωμάτων άγχους στις νεαρές ηλικίες.

Ενώ έχει αποδειχθεί ότι η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τα συμπτώματα άγχους σε άτομα με διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή, λίγες έρευνες έχουν εξετάσει αυτή την επίδραση σε υγιείς πληθυσμούς. Επιπλέον, η πλειονότητα των μελετών χρησιμοποιεί μεθοδολογίες που περιορίζουν τη δυνατότητα διεξαγωγής τους σε μη εργαστηριακό περιβάλλον. Έτσι, οι ερευνητές επέλεξαν ένα καθιερωμένο πρόγραμμα προπόνησης με βάρη, το οποίο θα μπορούσε να εκτελεστεί εξίσου καλά στο σπίτι ή στο γυμναστήριο όσο και σε ένα εργαστήριο.

Οι συμμετέχοτες έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του Ψυχιατρικού Διαγνωστικού Ερωτηματολογίου Διαλογής-GAD (γενική αγχώδης διαταραχή) και το ερωτηματολογίο  Penn State Worry Questionnaire.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα συμπτώματα άγχους, όπως μετρήθηκαν πριν από την πρώτη προπόνηση, την πρώτη εβδομάδα, μέχρι την τελευταία προπόνηση,  την τέταρτη εβδομάδα, μειώθηκαν σημαντικά.

Αξιζει να σημειωθεί ότι, η προσκόλληση ήταν σχετικά υψηλή (85%), όπως και η συμμόρφωση στην εκτέλεση των ασκήσεων (83%). Τα άτομα που ολοκλήρωσαν την διαδικασία εκδήλωσαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ανησυχία και υποκλινικά συμπτώματα άγχους κατά την έναρξη της διαδικασίας από ό,τι εκείνα που την εγκατέλειψαν. Προφανώς, η ολοκλήρωση εξαρτιόταν τουλάχιστον  από τα οφέλη που βίωνε το εκάστοτε άτομο.

Θα χρειαστούν πρόσθετες έρευνες, ώστε να κατανοηθεί  ακριβώς γιατί και πώς η συγκεκριμένη προπόνηση βελτιώνει τα συμπτώματα του άγχους σε υγιείς πληθυσμούς. Βασικοί παράγοντες τα σωματικά οφέλη, η ευεξία και η συναισθηματική κυριαρχία.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ηλικιακή ομάδα των 18 έως 40 ετών, την οποία οι ερευνητές επέλεξαν με βάση τη μέση ηλικία εμφάνισης κλινικού άγχους, περίπου στα 30 έτη. Η μείωση των προκλινικών επιπέδων άγχους μπορεί όντως να αποτρέψει την εξέλιξή τους σε κλινική διαταραχή – αν και θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια