Αν είστε από τους ανθρώπους, που σκέφτεστε λίγο παραπάνω, σας βασανίζει το γεγονός πως αργήσατε έστω και δύο λεπτά στη δουλειά το πρωί ή δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το γεγονός ότι τα deadline σας πνίγουν, αυτό σημαίνει ότι αγχώνεστε λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο. Είναι, όμως, τόσο κακό να αγχώνεστε με το παραμικρό;
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Trends in Cognitive Sciences, το υπερβολικό άγχος δεν είναι πάντα… κακό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι ένδειξη υψηλού δείκτη νοημοσύνης.
Τα καμπανάκια τους άγχους
Σύμφωνα με τον Δρ Adam Perkins, ειδικό στη νευροβιολογία στο King’s College του Λονδίνου, τα άτομα τα οποία είναι υπερβολικά αγχώδη, έχουν την τάση να αφήνουν τα αρνητικά συναισθήματα να επηρεάσουν τη μέρα τους, ενώ παράλληλα έχουν την ικανότητα να ανησυχούν ακόμα και για τον πιο ασήμαντο λόγο.
Δρ Adam Perkins
«Οι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν μελαγχολούν για μικρά και ασήμαντα προβλήματα και συνήθως βρίσκονται σε μειονεκτική θέση κατά την επίλυσή τους, σε σύγκριση με ένα πιο αγχώδες άτομο»
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι ότι, αρκετοί άνθρωποι με υψηλό δείκτη ευφυΐας φαίνεται να εκδηλώνουν έντονη μεαγχολία κατά καιρούς, κάτι που υποδηλώνει ότι βρίσκονται αρκετά ψηλά στο φάσμα του νευρωτισμού.
Ο Δρ. Jeremy Coplan, ερευνητής και καθηγητής ψυχιατρικής στο State University of New York Downstate Medical Center, έφερε ως παράδειγμα προσωπικότητες όπως ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Κερτ Κομπέιν.
«Αν και τείνουμε να θεωρούμε το άγχος ως κάτι που δεν μας κάνει καλό, οι μελέτες δείχνουν ότι συνδέεται με την ευφυΐα – ένα εξαιρετικά ευχάριστο έυρημα».
Παρόλα αυτά, τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και ψυχοσωματικά, αλλά μπορεί να σώσουν μία κατάσταση, όταν υπάρξει πραγματικός κίνδυνος. Κι αυτό γιατί κάτω από πίεση η ανθρώπινη φαντασία και ο νους βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση.
Οπότε, τα καλά νέα είναι ότι το άγχος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το κλειδί , ώστε να λειτουργείτε πιο αποτελεσματικά σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος.