Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας καταδεικνύει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες διακοπών για να ζήσετε περισσότερο. Η 40χρονη μελέτη ξεκίνησε αρχικά για να εξετάσει τα αποτελέσματα της υγιούς διαβίωσης (αερόβια άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και μείωση των τσιγάρων) στον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, με μια καινούργια ματιά στα δεδομένα της μελέτης οι ερευνητές κατέληξαν ότι η πιο σημαντική παράμετρος για τη μακροζωία είναι στην πραγματικότητα το άγχος.
Κατά την έναρξη της μελέτης που ξεκίνησε στο μακρινό 1974, 1.222 μεσήλικες άνδρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε μια ομάδα δόθηκαν προφορικές και γραπτές οδηγίες για το πώς να ζήσουν μια «υγιή» ζωή. Αυτή ήταν η ομάδα παρέμβασης. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα τέθηκαν σε προπονητικά προγράμματα, έλαβαν διατροφικές συμβουλές, υποβοηθήθηκαν στις προσπάθειές τους να διακόψουν το κάπνισμα και, όποτε ήταν απαραίτητο, λάμβαναν θεραπεία για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Η δεύτερη ομάδα χρησίμευσε ως μάρτυρας και δεν έλαβε καμία παρέμβαση από τους ερευνητές.
Οι δύο ομάδες παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια και, αναπάντεχα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώθηκε πράγματι κατά 46% στην ομάδα που έλαβε την παρέμβαση. Ωστόσο, μετά από παρακολούθηση 15 ετών μέχρι το 1989, οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχαν πεθάνει περισσότεροι άνδρες στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με τους άνδρες στην ομάδα ελέγχου.
Η πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων της μελέτης ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ των ανδρών που πέθαναν στην ομάδα παρέμβασης που ίσως εξηγεί αυτό το μυστήριο: Όλοι τους είχαν περάσει μικρότερες και λιγότερες ημέρες διακοπών. Συγκεκριμένα, οι άνδρες στην ομάδα παρέμβασης που είχαν περάσει λιγότερες από τρεις εβδομάδες διακοπών ετησίως είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μεταξύ των ετών 1974 και 2004 από εκείνους που είχαν περάσει περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε διακοπές.
“Μην νομίζετε ότι η ύπαρξη ενός άλλως υγιεινού τρόπου ζωής θα αντισταθμίσει το να εργάζεστε πολύ σκληρά και να μην κάνετε διακοπές”, δηλώνει ο Timo Strandberg, PhD, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. “Οι διακοπές είναι ένας καλός τρόπος για να ανακουφίσετε το άγχος.”
Εξάλλου, στην έκθεση 2020 Stress in America, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι 49% των ενηλίκων δηλώνει ότι η ζωή τους επηρεάζεται πολύ αρνητικά από το άγχος. Τα κορυφαία συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν η αυξημένη ένταση στο σώμα τους και οι ανισορροπίες της διάθεσης, όπως γρήγορος θυμός ή τα ξεσπάσματα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Περισσότεροι από 6 στους 10 ενήλικες δήλωσαν η σημαντική πηγή αυτού του άγχους ήταν η εργασία τους.
Οι επιπτώσεις του χρόνιου στρες δεν περιορίζονται όμως στους σφιχτούς ώμους και στις αλλαγές της διάθεσης. Το άγχος επιδεινώνει υπάρχοντα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιαγγειακή υγεία, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η γαστρεντερική δυσλειτουργία και η υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Για την ακρίβεια, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς έστω και μια πτυχή της ανθρώπινης υγείας που είναι απρόσβλητη από τις επιπτώσεις του άγχους. Με την επωνυμία “φτώχεια χρόνου” επισημαίνεται ο φόρος σε ημέρες που καταβάλουν οι άνθρωποι στο βωμό της υπερβολικής απασχόλησης, έναντι της ελευθερίας τους να απασχολούνται με πρακτικές αυτο-φροντίδας.
Ακόμη χειρότερα όμως, όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν ημέρες εκτός εργασίας ως μέρος της επίσημης άδειάς τους, πολλοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να ταξιδέψουν ή για να χαλαρώσουν γιατί καταλήγουν να χρησιμοποιούν αυτές τις μέρες για ραντεβού στους ιατρούς, για την παιδική μέριμνα ή πάλι για την εργασία τους.
Η ατυχής αλήθεια είναι ότι η ο χρόνος εκτός εργασίας μετ’ αποδοχών με σκοπό την χαλάρωση, θεωρείται πλέον πολυτέλεια στις περισσότερες χώρες του κόσμου για όλους τους παραπάνω λόγους.
Ανακαλύψτε πως το πρόγραμμα “Άγχος, Φοβίες και Κρίσεις Πανικού” στο CureClass.gr, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το άγχος σας.