Ερωτικές σχέσεις: Ποιο το μοτίβο ενός ναρκισσιστή

Διαφορετικές διαστάσεις του ναρκισσισμού συνδέονται με διαφορετικές στάσεις απέναντι στον έρωτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στον τρόπο με τον οποίο τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονται με τις διαπροσωπικές σχέσεις.

“Ενώ τα άτομα με πιο έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, π.χ. ψυχοπάθεια και σαδισμό, εμφανίζουν σαφώς τοξικές κοινωνικές συμπεριφορές, η περίπτωση του ναρκισσισμού να είναι κάπως διαφορετική”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Bojana Dinić, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Novi Sad στη Σερβία.

Τα ναρκισσιστικά άτομα μπορεί να είναι πολύ γοητευτικά και συμπαθητικά στην αρχή, μπορούν να μας ενθουσιάζουν και να μας αποπλανούν, μπορούν να είναι ενδιαφέροντα και αστεία, μυστηριώδη και συναρπαστικά. Ωστόσο, στις μακροχρόνιες σχέσεις, η πραγματική τους φύση βγαίνει στην επιφάνεια και μένουμε να αναρωτιόμαστε αν είναι το ίδιο πρόσωπο που γνωρίσαμε στην αρχή της σχέσης μας. Επιπλέον, ο ναρκισσισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές και θέλαμε να διερευνήσουμε αν όλες οι μορφές σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο ερωτικό στυλ ή αν υπάρχει κάποια ποικιλομορφία ανάλογα με τον τύπο ναρκισσισμού.

Στη μελέτη, 347 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τρεις διαφορετικές ψυχολογικές αξιολογήσεις των ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Συμπλήρωσαν επίσης την κλίμακα Love Attitude Scale, η οποία μετρά έξι διαφορετικές στάσεις απέναντι στην αγάπη: Eros (ή παθιασμένη αγάπη), Ludus (ή αγάπη που παίζει παιχνίδια), Storge (ή αγάπη φιλίας), Pragma (ή πρακτική αγάπη), Mania (ή κτητική αγάπη) και Agape (ή αλτρουιστική αγάπη). Περίπου το 66% των συμμετεχόντων ήταν σε σχέση και περίπου το 7% ήταν παντρεμένοι, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ανύπαντροι.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ειδών ναρκισσιστικής αγάπης είναι η μανία, που χαρακτηρίζεται από κτητικότητα, εμμονή και ζήλια. Με άλλα λόγια, τα πιο ναρκισσιστικά άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμφωνήσουν με δηλώσεις όπως “Αν ο εραστής μου με αγνοεί για λίγο, μερικές φορές φέρομαι ακραία για να ξανακερδίζω την προσοχή του/της.

Ο ναρκισσισμός έχει πολλές μορφές

“Ωστόσο, ο ναρκισσισμός έχει πολλές μορφές”, σημείωσε ο Dinić και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διαφορετικές πτυχές του ναρκισσισμού σχετίζονται με διαφορετικά ερωτικά στυλ.

Η πιο παθολογική πτυχή του ναρκισσισμού, δηλαδή η ναρκισσιστική αντιπαλότητα (μια ανταγωνιστική πτυχή του ναρκισσισμού που αναφέρεται σε στρατηγικές αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας) σε συνδυασμό με τη ναρκισσιστική ευαλωτότητα (χαμηλή αυτοεκτίμηση, εμπειρία αδυναμίας, κενού και ντροπής όταν δεν ικανοποιούνται οι ναρκισσιστικές ανάγκες), σχετίζεται επίσης με το στυλ αγάπης ludus, που χαρακτηρίζεται από ανώριμη αγάπη, ασυδοσία και εφήμερες σχέσεις χωρίς βαθιά δέσμευση.

Όσοι σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στο ludus love style έτειναν να προσπαθούν να κρατούν τον ενδιαφερόμενο/η λίγο αβέβαιο όσον αφορά το κομμάτι της δέσμευσης.  

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι κοινοτικός ναρκισσισμός (που παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν άγιο με ανώτερη εξυπηρετικότητα, καλοσύνη και φροντίδα για τους άλλους και τον κόσμο γενικότερα) σχετίζεται με το στυλ αγάπης eros, μια αυτοαντίληψη ως άτομο που θυσιάζεται και φροντίζει τον σύντροφο, αλλά ταυτόχρονα διαλέγει συντρόφους με κριτήριο την …πρακτικότητα, όπως η καλή καταγωγή και η οικονομική επιφάνεια.  

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Κατά πόσο επηρεάζει τα «σκοτεινά» σημεία του χαρακτήρα μας – Νέα έρευνα εξηγεί

Νέα έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η σεξουαλική έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, εξελίχθηκε ως συνέπεια της αυξημένης κοινωνικότητας στους ανθρώπους και…

Σχόλια