Πώς μπορείτε να σπάσετε τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων

Είναι αλήθεια ότι, αρκετοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα των αρνητικών σκέψεων, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλού άγχους ή πίεσης.

Ωστόσο, όσο περισσότερο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να σκέφτεται κατά αυτόν τον τρόπο, τόσο πιο συχνά θα κάνουμε αρνητικές σκέψεις από τις οποίες θα είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούμε μελλοντικά. Βέβαια, δεν αποτελεί λύση να σκεφτόμαστε θετικά με ψυχαναγκαστικό τρόπο προκειμένου να ξορκίσουμε τις αρνητικές σκέψεις.  

Το κλειδί για να θέσετε την αρνητική σκέψη υπό έλεγχο, ώστε να μη μετατραπεί σε αρνητική στάση απέναντι στη ζωή, είναι να αναγνωρίσετε πρώτα ότι οι αρνητικές ή απαισιόδοξες σκέψεις είναι μια κατάσταση που, ούτε λίγο ούτε πολύ, όλοι μας την έχουμε βιώσει. 

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες προτάσεις, ώστε να θέσετε τις αρνητικές σκέψεις υπό έλεγχο:

Μην «μπλοκάρετε» τις αρνητικές σκέψεις 

Είναι σημαντικό να μην μπλοκάρετε αυτές τι σκέψεις, θεωρώντας πως έτσι θα καταπολεμήσετε το πρόβλημα. Είναι προτιμότερο, να αναγνωρίσετε τη σκέψη και, στη συνέχεια, αφήστε την να «ξεγλιστρήσει» από το μυαλό σας. Δεν χρειάζεται να δίνετε ίση βαρύτητα σε κάθε σκέψη ή να την αφήνετε να καθορίζει κάθε κατάσταση που βιώνετε. 

Δείτε τη «μεγάλη εικόνα»

Ανεξαρτήτως αν περνάτε μια εύκολη ή δύσκολη μέρα, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε την εκτίμησή σας στα πρόσωπα ή τις καταστάσεις της ζωής σας. Μπορεί να είναι κάτι τόσο μικρό, όσο ο πρωινός σας καφές ή το γεγονός ότι είναι απλώς Παρασκευή. Αυτή η εξάσκηση θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στη «μεγάλη εικόνα« της καθημερινότητάς σας και θα σας δημιουργήσει θετικά συναισθήματα, ακόμα και αν περνάτε μια δύσκολη περίοδο. 

Μην είστε απόλυτοι

Ο απόλυτος τρόπος έκφρασης μας εμποδίζει να δεχόμαστε κάθε κατάσταση όπως έρχεται. Για παράδειγμα, η συχνή χρήση λέξεων όπως «ποτέ» ή «πάντα» δεν μας αφήνει να αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχουν μόνιμες καταστάσεις και όλα είναι παροδικά. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «συχνά» ή «περιστασιακά».

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας

Συχνά, περιμένουμε τα πράγματα να εξελιχθούν με έναν ορισμένο τρόπο, και όταν αυτό δεν συμβαίνει, τείνουμε να απογοητευόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να θέτουμε συγκεκριμένες προσδοκίες για ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Δεν ξέρουμε αν οι σχέσεις θα λειτουργήσουν αμέσως. Δεν γνωρίζουμε αν μια δουλειά θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για εμάς. Τα πράγματα μπορεί να φαίνεται ότι πηγαίνουν καλά και μετά κάτι να αλλάξει. Όταν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουμε τις εκπλήξεις που μας επιφέρει η ζωή, τότε είναι που μπορούμε να διαχειριστούμε το κάθε τι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. 

Το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώθει κάθε συναίσθημα, χωρίς να το απωθούμε, σημαίνει ότι ακόμη και όταν απογοητευόμαστε, ξέρουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Το να νιώθουμε πληγωμένοι ή λυπημένοι για μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε στο τέλος. Αφήστε τις σκέψεις σας να υπάρχουν, συμφιλιωθείτε μαζί τους και αναγνωρίστε σκόπιμα τα θετικά πράγματα στη ζωή σας. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα και ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι μία παροδική κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια