Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν μια υγιή σχέση;

Μια νέα μελέτη καλείται να απαντήσει στο ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους: τι είναι αυτό που κάνει μια σχέση επιτυχημένη; 

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Samantha Joel, επίκουρη καθηγήτρια στο Western University στο Λονδίνο του Οντάριο. Οι ερευνητές και οι κοινωνικοί επιστήμονες θέτουν αυτό το ερώτημα εδώ και δεκαετίες, καθώς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων, ιδίως εκείνων που αναγνωρίζουν ότι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ποιοτικής ζωής έχει να κάνει με την ύπαρξη υγιών σχέσεων. 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 11.000 ζευγάρια, το καθένα ξεχωριστά, για έναν ολόκληρο χρόνο, σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να καταγράψουν τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν μια σχέση επιτυχημένη.

Αυτό που οι ερευνητές διαπίστωσαν είναι πως, αυτό που καθορίζει το μέλλον μιας ικανοποιητικής σχέσης είναι περισσότερο το επίπεδο ικανοποίησης που νιώθει κάποιος μέσα στη σχέση, παρά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εκάστοτε συντρόφου. Αυτά τα νέα έρχονται να καταρρίψουν τις χρόνιες θεωρίες που έλεγαν ότι «αν ο σύντροφός μου (ή εγώ) ήταν διαφορετικός, η σχέση μας θα ήταν καλύτερη». Ποιος δεν έχει κάνει αυτή τη σκέψη; 

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα χαρακτηριστικά της σχέσης που προέβλεπαν καλύτερα ένα προσωπικό επίπεδο ικανοποίησης ήταν τα εξής:

  • Ουσιαστική δέσμευση
  • Εκτίμηση
  • Σεξουαλική ικανοποίηση
  • Ικανοποίηση του συντρόφου
  • Ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης συγκρούσεων

Το τελικό συμπέρασμα που απορρέει από τη συγκεκριμένη μέλετη είναι ότι ως σύντροφοι πρέπει να δίνετε τακτικά προσοχή στην κατάσταση της σχέσης σας. Η δυναμική αυτή, μεταξύ των δύο συντρόφων προάγει συναισθήματα τρυφερότητας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ασφάλειας, εκτίμησης και υποστήριξης και έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια