Έρευνα: Τα γκρίζα μαλλιά μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους χρώμα

Είναι αλήθεια ότι, εδώ και αρκετές δεκαετίες τα γκρίζα μαλλιά, που αναφέρονται και ως «ανταύγειες του στρες», έχουν συνδεθεί με το στρες, αλλά και τη σωματική και ψυχολογική πίεση. Τώρα, ερευνητές θεωρούν πως βρήκαν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών – και δη των γκρίζων- αλλά και πώς αυτό κάλλιστα μπορεί να αντιστραφεί. 

Το χρώμα των μαλλιών ξεθωριάζει, όταν η μελανίνη, μία ουσία που βρίσκεται στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά – μειώνεται. Με τη βοήθεια σαρωτή υψηλής ανάλυσης, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να ανιχνεύουν μικρές χρωματικές αλλαγές σε μεμονωμένες τούφες ανθρώπινων μαλλιών.

Οι ερευνητές μέτρησαν την απώλεια χρώματος σε μεμονωμένες τούφες ανθρώπινων μαλλιών από 14 εθελοντές που κρατούσαν ημερολόγιο για να καταγράφουν τα εβδομαδιαία επίπεδα στρες που βίωναν. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Καθώς οι εθελοντές βίωναν περισσότερο στρες, τα μαλλιά τους έχαναν χρωστική ουσία. Καθώς όμως το άγχος μειωνόταν, τα μαλλιά τους ανακτούσαν το χρώμα τους, λέει ο Martin Picard, PhD, αναπληρωτής καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν κατέγραψε εικόνες από τα θραύσματα των μαλλιών που είναι τόσο μικροσκοπικά ώστε απαιτείται μία ώρα παρατήρησης. Παρόλα αυτά επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν την απώλεια των χρωστικών ουσιών. Καθώς το χρώμα των μαλλιών άλλαζε, η ομάδα παρατήρησε παραλλαγές σε 300 είδη πρωτεΐνων.

Προκειμένου να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προβλέπουν τι μπορεί να συμβαίνει στα ανθρώπινα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορούν να κάνουν την αντιστοιχία με την εκάστοτε περίοδο στρες που περνά ένας άνθρωπος και προκαλεί την απώλεια χρώματος.

Στο κομμωτήριο ή στον γιατρό;

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μία μακρά λίστα στοιχείων, που δείχνουν ότι η γήρανση δεν είναι μια σταθερή βιολογική διαδικασία. Μπορεί να αντιστρέφεται προσωρινά ή και να σταματήσει.

Με την καλύτερη κατανόηση της βιολογικής βάσης της απώλειας του χρωματισμού των μαλλιών, είναι πιθανό ότι τα γκρίζα μαλλιά μπορούν να επανέρχονται στο φυσιολογικό τους χρώμα με μια επίσκεψη στον γιατρό αντί για το κομμωτήριο.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Τριχοτιλλομανία: Ποια είναι τα συμπτώματα – Θεωρείται ψυχική διαταραχή;

Η τριχοτιλλομανία, που αναφέρεται επίσης ως “διαταραχή τραβήγματος μαλλιών”, είναι μια ψυχική διαταραχή που κατατάσσεται στις ιδεοψυχαναγκαστικές και συναφείς διαταραχές και περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες, ακατανίκητες παρορμήσεις…

Σχόλια