Nέα αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης

Όσες γυναίκες έχουν έρθει αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη, θα μπορούν σε λίγο καιρό να επιλέξουν μία πιο άμεση θεραπεία, σε σχέση με το μοναδικό φάρμακο που είχε εγκριθεί μέχρι πρότινος από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι παρατηρήσεις από τη φάση 3 μιας κλινικής δοκιμής που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry δείχνουν ότι η ζουρανολόνη, μία από του στόματος θεραπεία, βελτίωσε τα βασικά συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης μετά από μόλις 3 ημέρες.

Η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει περίπου μία στις οκτώ γυναίκες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η μπρεξανλόνη (Zulresso), η οποία εγκρίθηκε από τον FDA το 2019 για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης, χορηγείται ενδοφλεβίως σε διάστημα 60 ωρών με ιατρική παρακολούθηση.

“Πολλές γυναίκες δεν έχουν βοήθεια όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών και δεν είναι σε θέση να μείνουν στο νοσοκομείο για 72 ώρες για να λάβουν θεραπεία”, δήλωσε σε συνέντευξή της η συγγραφέας της μελέτης Kristina Deligiannidis, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Feinstein Institutes for Medical Research, Manhasset, N.Y.. “Ο τομέας χρειάζεται πραγματικά μια ποικιλία νέων και καινοτόμων θεραπειών που δρουν γρήγορα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίσουμε [ την επιλόχειο κατάθλιψη ] το συντομότερο δυνατόν, διότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της μητέρας, στη διάθεση και στην ικανότητα φροντίδας των βρεφών”.

Η Deligiannidis και οι συνεργάτες της επέλεξαν τυχαία 153 εθελόντριες ηλικίας 18 έως 45 ετών, 6 μήνες ή λιγότερο μετά τον τοκετό, σε μια ομάδα που θα λάμβανε είτε εικονικό φάρμακο είτε 30 mg ζουρανολόνης καθημερινά για 2 εβδομάδες και ήταν υπό παρακολούθηση για 45 ημέρες προκειμένου να ελεγχθεί η επίδραση του φαρμάκου.

Οι ερευνητές μέτρησαν την κατάθλιψη χρησιμοποιώντας την κλίμακα αξιολόγησης κατάθλιψης Hamilton (HAMD-17) – όπου μια βαθμολογία 10-13 δείχνει ότι ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα, 14-17 δείχνει ήπια έως μέτρια συμπτώματα και οτιδήποτε πάνω από 17 ισοδυναμεί με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα. Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση βαθμολογία HAMD-17 των ατόμων που συμμετείχαν στις ομάδες ζουρανολόνης και εικονικού φαρμάκου ήταν μεταξύ 28,4 και 28,8 αντίστοιχα.

Πράγματι, μετά την 3η ημέρα, το 41% των ατόμων στην ομάδα της ζουρανολόνης είχε 50% ή μεγαλύτερη μείωση της βαθμολογίας HAMD-17 από την αρχική τιμή. Μέχρι την 15η ημέρα , την επομένη της τελευταίας δόσης, το 72% όσων είχαν λάβει ζουρανολόνη είχαν μείωση του HAMD-17 σε σύγκριση με το 56% όσων είχαν λάβει εικονικό φάρμακο. Μέχρι την ημέρα 45, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 75% στην ομάδα ζουρανολόνης και 57% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Η Deligiannidis, η οποία αρχικά δεν ήταν σίγουρη για το πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να δουν οι ασθενείς τα ευεργετικά αποτελέσματα της ζουρανολόνης, εξεπλάγη από το πόσο γρήγορη δράση φάνηκε να έχει το χορηγούμενο φάρμακο στην κλινική δοκιμή. Σε αντίθεση με τη μπρεξανλόνη, η οποία χορηγείται ενδοφλεβικά και έχει ταχεία πρόσβαση στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, η ζουρανολόνη είναι ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και πρέπει να περάσει από το στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα, στη συνέχεια στο αίμα και απο ‘κει να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, εξήγησε.

Μέχρι την 15η ημέρα, το 45% των γυναικών που έλαβαν ζουρανολόνη έλαβαν βαθμολογία HAMD-17 7 ή λιγότερο, που σημαίνει ότι η κατάθλιψη υποχώρησε, ενώ μέχρι την 45η ημέρα, το 53% των γυναικών που είχαν λάβει το φάρμακο εμφάνιζαν μειωμένα συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Λουματεπερόνη: Στη φάση 3 η νέα θεραπεία για τη διπολική διαταραχή

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης φάσης 3 δείχνουν ότι η θεραπεία με λουματεπερόνη (Caplyta) βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, που σχετίζονται…

Σχόλια