Είναι ο καλός ύπνος σύμμαχος της καλής διάθεσης;

Μελέτες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς, τείνουν να έχουν καλύτερη διάθεση. Σε όσους από εμάς είναι από τη φύση τους νυχτοπούλια, λογικό είναι να μας κακοφαίνεται. Ποιος δεν θα ήταν γκρινιάρης αν ήταν αναγκασμένος να ξυπνάει σε μια ακατάλληλη ώρα; Δύο νέες μελέτες γενετικής εξηγούν:

Τι ξέραμε ήδη για τον συγχρονισμό του ύπνου και την ψυχική υγεία

Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς είναι πιο πιθανό να λένε ότι αισθάνονται καλά και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας καθώς και κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, οι ξενύχτηδες μπορεί να έχουν έως και διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με τους πρωινούς τύπους, ανεξάρτητα από την ώρα που κοιμούνται. Αλλά δεν είναι σαφές αν η κατάθλιψη μπορεί να προκαλείται από τα ξενύχτια. Δεν είναι επίσης σαφές αν το να είσαι νυχτοπούλι σε έναν κόσμο που ξυπνάει νωρίς, συμβάλλει στην κακή διάθεση.

Είναι ο οργανισμός μας ρυθμισμένος;

Σε μια γενετική μελέτη 840.000 ανθρώπων – πρόκειται για μια τεράστια ομάδα – οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν γονίδια που συνδέονται με το πρωινό ξύπνημα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Πόσο όμως; Οι ερευνητές υπολόγισαν τα μεσοδιαστήματα ύπνου -το μισό μεταξύ της ώρας ύπνου και της ώρας αφύπνισης. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι πήγαιναν για ύπνο στις 11 μ.μ. και σηκώνονταν στις 6 π.μ., γεγονός που παρήγαγε ένα ενδιάμεσο σημείο στις 3 π.μ. Κάποιος που πήγαινε για ύπνο στις 10 μ.μ. και σηκωνόταν στις 5 π.μ. είχε 23% χαμηλότερο κίνδυνοκατάθλιψης. Αυτό λειτούργησε και αντίστροφα: αν πήγαιναν για ύπνο τα μεσάνυχτα και ξυπνούσαν στις 7 π.μ., ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξανόταν κατά 23%.

Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να είμαι πιο ευτυχισμένος πηγαίνοντας για ύπνο νωρίτερα;

Εξαρτάται.

Αν ήδη πηγαίνετε νωρίς για ύπνο και ξυπνάτε νωρίς, ίσως όχι. Αλλά αν πηγαίνετε για ύπνο στη 1 π.μ., μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 40% αν κοιμηθείτε στις 11 μ.μ. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρήσετε το νέο πρόγραμμα.

Επιπροσθέτως, μια άλλη νέα μελέτη βοήθησε να αποδειχθεί ότι ο συγχρονισμός μεταξύ ρεπό και εργάσιμης ημέρας βοηθάει, καθώς ένα σταθερό πρόγραμμα ρυθμίζει καλύτερα τη διάθεση. 

Αυτή η δεύτερη μελέτη βασίστηκε επίσης σε γενετικά δεδομένα και διαπίστωσε ότι το να ξυπνάς νωρίς συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα κατάθλιψης. Αλλά αυτή η ομάδα επινόησε μια μέτρηση που ονομάζεται “κοινωνικό τζετλάγκ” -βασισμένη στη διακύμανση του ύπνου μεταξύ των ρεπό και των εργάσιμων ημερών. Η ιδέα ήταν απλή. Ωστόσο, οι νυχτοπερπατητές που αναγκάζουν τον εαυτό τους να σηκώνονται νωρίς για τη δουλειά, συνήθως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα.

Διαβάστε ακόμη

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Σχόλια