Έρευνα: Τα οιστρογόνα μπορεί να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στις γυναίκες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of The North American Menopause Society αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Η μελέτη, εξέτασε προσεκτικά τη σχέση μεταξύ της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας που υποδεικνύει τα επίπεδα έκθεσης σε ενδογενή οιστρογόνα και τους βιοδείκτες του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Οι βιοδείκτες υγρών μετρούν τις φυσιολογικές διεργασίες που ανιχνεύονται σε υγρά όπως το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και το πλάσμα, γεγονός που επιτρέπει τη διάγνωση στο στάδιο της ήπιας γνωστικής εξασθένησης. 

Επί του παρόντος, η νόσος Αλτσχάιμερ αντιπροσωπεύει το 60%-70% όλων των διαγνώσεων άνοιας και περίπου τα δύο τρίτα αυτών είναι γυναίκες.

Στη μελέτη, με τίτλο “Αναπαραγωγική περίοδος και προκλινικοί δείκτες εγκεφαλονωτιαίου υγρού για τη νόσο Αλτσχάιμερ: μια μελέτη 25 ετών”, παρακολουθήθηκε μια μικρή ομάδα γυναικών χωρίς άνοια επί 25 χρόνια καθώς περνούσαν την εμμηνόπαυση.

Με βάση τα αποτελέσματα από τα δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα βιοδεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ στο προκλινικό στάδιο της νόσου.

Η δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής, εξήγησε τη σχέση που βρήκαν μεταξύ της διάρκειας της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας και των βιοδεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό γυναικών χωρίς άνοια.

“Το εύρημα αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί, αλλά μπορεί να είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην αυξημένη επιβάρυνση της νόσου Αλτσχάιμερ στις γυναίκες, η οποία, τουλάχιστον εν μέρει, πιθανώς σχετίζεται με τη γήρανση και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες”, δήλωσε η Δρ Faubion. 

Στην Αυστραλία, η άνοια έγινε η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών το 2016, ξεπερνώντας τις καρδιακές παθήσεις που ήταν η κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες από τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Το 2017, η άνοια παρέμεινε η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών. Το 2018, περίπου 219.000 Αυστραλοί διαγνώστηκαν με άνοια, με τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν την πάθηση από τους άνδρες. 

Πριν από δύο χρόνια, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Queensland και βιοστατιστικολόγος στον τομέα της υγείας δρ Μάικλ Γουόλερ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν 14% υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους άνδρες.

Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα βοηθούν στον έλεγχο του εμμηνορροϊκού κύκλου, διατηρούν τη χοληστερόλη υπό έλεγχο, προστατεύουν την υγεία των οστών και επηρεάζουν τη διάθεση του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Ακόμη και η ήπια νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη

Με περισσότερους από 18 μήνες πανδημίας οι ερευνητές συγκεντρώνουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 σωματικά και νοητικά. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ανησυχίες…

Σχόλια