Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει ότι η ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ θεωρεί πως υπάρχει ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα με την ανάπτυξη καρκινικού όγκου, ιδίως στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά στοιχεία από 46 διαφορετικές μελέτες σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου για περισσότερες από 1.000 ώρες, ή περίπου 17 λεπτά την ημέρα σε βάθος δέκα ετών, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικού όγκου κατά 60%.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου για 10 ή περισσότερα χρόνια διπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο.  

Ο Joel Moskowitz, διευθυντής του Κέντρου Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του UC Berkeley διεξήγαγε την έρευνα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Κορέας και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. Η ανάλυσή τους έριξε μια ολοκληρωμένη ματιά στα στατιστικά ευρήματα από μελέτες περιπτώσεων από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας.  

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει γίνει όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, ιδίως με την εμφάνιση των smartphones. Πρόσφατα στοιχεία από το Κέντρο Ερευνών Pew έδειξαν ότι το 97% των Αμερικανών διαθέτει πλέον κάποιο κινητό τηλέφωνο.

Αυτό, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τα κινητά τους τηλέφωνα ως αναπόσπαστο μέσο επικοινωνίας. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σταθερά τους τηλέφωνα στο σπίτι, βασιζόμενοι στο κινητό τους τηλέφωνο ως μοναδική συσκευή τηλεφωνικής επικοινωνίας. 

Στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξαν ότι το 61,8% των ενηλίκων έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν μόνο κινητό τηλέφωνο. 

Με την αυξημένη χρήση των κινητών συσκευών, οι έρευνες σχετικά με την πιθανή σύνδεσή τους με τον καρκίνο ήταν αμέτρητες, παρότι τα εκάστοτε ευρήματα ποικίλλουν και κατά καιρούς είναι αμφιλεγόμενα. 

Πολλές μελέτες που εξετάζουν τους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων έχουν χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που έχει επικριθεί, καθώς όπως υποστηρίζεται τα αποτελέσματα κάλλιστα μπορούν να αλλοιωθούν. 

Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά τον συσχετισμό της ανάπτυξης καρκινικού όγκου με στοιχεία που πραγματικά αποδεικνύουν μία άμεση σχέση.

“Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία για προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την έκθεση στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα”

αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ στην ιστοσελίδα του 

Ο FDA αναφέρει επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών έχει θέσει ένα όριο στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων που “παραμένει αποδεκτό για την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Οι ερευνητές του UC Berkeley σημείωσαν ότι το 2017, οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας προειδοποίησαν το κοινό για πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, αν και ορισμένοι θεώρησαν ότι η μια απλή προειδοποίηση δεν ήταν αρκετή.

Στην δήλωσή του, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας ανέφερε: “Καθώς η τεχνολογία εξακολουθεί να εξελίσσεται, ορισμένα εργαστηριακά πειράματα και μελέτες για την ανθρώπινη υγεία έχουν υποδείξει την πιθανότητα ότι η μακροχρόνια, συστηματική χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να συνδέεται με ορισμένους τύπους καρκίνου και άλλες επιπτώσεις στην υγεία”.

Συμβουλές

Ο οργανισμός παρείχε επίσης συμβουλές σχετικά με τον τρόπο μείωσης της έκθεσης, όπως το να κρατάτε τα τηλέφωνα μακριά από το σώμα σας και να μεταφέρετε τις συσκευές σε σακίδιο, χαρτοφύλακα ή τσάντα. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας δηλώνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν πρέπει να κρατούνται σε τσέπη, στο σουτιέν ή σε θήκη ζώνης, καθώς η κεραία ενός τηλεφώνου προσπαθεί να παραμείνει συνδεδεμένη με έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας όποτε είναι ενεργοποιημένη, εκπέμποντας ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων (RF) ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται ενεργητικά. 

Οι ειδικοί πρότειναν επίσης, όταν δεν χρησιμοποιείται, να τίθεται το τηλέφωνο σε λειτουργία αεροπλάνου, η οποία απενεργοποιεί την κινητή τηλεφωνία, το Wi-Fi και το Bluetooth. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγετε να κρατάτε το τηλέφωνο στο κεφάλι σας και αντ’ αυτού να χρησιμοποιείτε το ηχείο ή ένα ακουστικό.

Οι ειδικοί είπαν επίσης ότι θα πρέπει να μειώσετε ή να αποφύγετε τη χρήση του τηλεφώνου σας όταν εμφανίζονται μόνο μία ή δύο μπάρες που δείχνουν την ισχύ της συνδεσιμότητας, καθώς τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν περισσότερη ενέργεια RF για να συνδεθούν στους πύργους κινητής τηλεφωνίας επειδή το σήμα είναι αδύναμο.

Αυτό ισχύει επίσης όταν χρησιμοποιείτε μια κινητή συσκευή σε ένα αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο που κινείται γρήγορα, επειδή το τηλέφωνο εκπέμπει περισσότερη ενέργεια RF για να διατηρήσει τις συνδέσεις και για να αποφύγει τη διακοπή κλήσεων καθώς αλλάζει συνδέσεις από πύργο σε πύργο κινητής τηλεφωνίας.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια