Όπως οι ρομαντικές σχέσεις και οι οικογενειακοί δεσμοί, έτσι και οι φιλίες εξελίσσονται ή – σε κάποιες περιπτώσεις – σταματούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αλλά για μερικούς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλουν «stop» σε μία φιλία, ακόμα και αν τοξική ή απλώς μη ικανοποιητική. Αλλά γιατί? Γιατί μένουμε σε φιλίες που δεν μας γεμίζουν;

Συνήθως αυτοί είναι οι λόγοι που δεν «δραπετεύουμε»: 

Είστε φίλοι πολλά χρόνια 

Το motto «καλύτεροι φίλοι για πάντα» είναι κάτι που μας γαλουχούν από παιδιά, στην προσπάθεια τους να μας ενφυσίζουν το νόημα και την αξία της φιλίας στην κοινωνική μας ζωή. Πιθανόν, να είστε μαζί από παιδιά, να περνούσατε μαζί τα καλοκαίρια και πιθανόν να είχατε αναπτύξει τους δικούς σας κώδικες επικοινωνίας.

Ενώ η νοσταλγία και το ήθος γύρω από τις παιδικές φιλίες μπορεί να οδηγήσει σε εγγύτητα που αντέχει και μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να εμποδίσει τη διαδικασία διαχωρισμού, όταν η φιλία πάψει να είναι αμοιβαία. Οι φίλοι της παιδικής ηλικίας μπορούν να μείνουν φίλοι επειδή αισθάνονται ένοχοι για παραβίαση του ιερού δεσμού μιας μακροχρόνιας σχέσεις. Ως εκ τούτου, για αρκετούς είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστούν αυτή την «ανάμνηση», ακόμα και αν η φιλία έχει πλήρως ξεθωριάσει. 

Ανήκετε και οι δύο στους ίδιους κύκλους 

Μερικές φορές η απομάκρυνση από μια φιλία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εάν η φιλία λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο μιας ομάδας. Σε αυτό το σενάριο, ένα άτομο μπορεί να δυσκολευτεί να απομακρυνθεί από έναν φίλο χωρίς να διακόψει επαφή με ορισμένα άτομα που είχα το ρόλο του συνδετικού κρίκου».

Φοβάστε τις αλλαγές 

Για ορισμένους είναι προτιμότερο η διατήρηση μιας ανεπαρκούς φιλίας, παρά η διακοπή της, καθώς θεωρούν πως αυτή η αλλαγή θα φέρει τα πάνω-κάτω στην καθημερινότητά τους. 

Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δυσκολεύονται με τον καθορισμό  ορίων ή την αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε μια δυστυχισμένη φιλία, καθώς ανησυχούν από ένα ενδεχόμενο ανοιχτής συζήτησης.

Αφήστε μια απάντηση