Επικοινωνιακά «φάουλ»… αυτή η μάστιγα

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικούς, με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα. Αλλά πόσο καλοί είναι στην πραγματικότητα;

Ορίστε κάποια «red alerts» που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά:

1. Δίνετε μεγάλη προσοχή στα λόγια κάποιου, αλλά συνήθως δεν καταλαβαίνετε τι εννοεί.

2. Όταν δεν καταλαβαίνετε και ζητάτε να επαναλάβει κάποιος τι ακριβώς είπε. 

3. Μιλάτε πάρα πολύ.

Εάν ναι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα του φωτεινού σηματοδότη: Κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 δευτερολέπτων μιας ομιλίας, το φως είναι πράσινο. Κατά τα επόμενα 30 δευτερόλεπτα, είναι κίτρινο: Ο κίνδυνος αυξάνεται ότι το άτομο προτιμά να σταματήσετε. Στο σημάδι ενός λεπτού, το φως είναι κόκκινο, άρα πρέπει να σταματήσετε. Αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να μετράτε από μέσα σας 60 δευτερόλεπτα μέχρι να ολοκληρώσετε – ή ακόμα- να εξασκηθείτε με ένα χρονόμετρο.

4. Διακόπτετε τον συνομιλητή σας.

Εάν ναι, πρέπει να καταλάβετε ότι πολλοί άνθρωποι το εκλαμβάνουν ως αγένεια ή μπορεί να θεωρηθεί ότι είστε αλαζόνας, καθώς αυτό που έχετε να πείτε είναι πιο σημαντικό να ακουστεί.

5. Έχετε καλή αίσθηση του χιούμορ, αλλά δεν ξέρετε πότε να σταματήσετε. Καλό είναι, να μπορείτε να «διαβάσετε» πιθανά σημάδια ενόχλησης από τις αντιδράσεις των συνομιλητών σας.

Η επικοινωνία των ανθρώπων είναι το άλφα και το ωμέγα των ανθρωπίνων σχέσεων, γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι μας να σεβόμαστε τον εκάστοτε συνομιλητή μας και τον τρόπο έκφρασης που τον χαρακτηρίζει.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια