Τελικά πόσο βλαβερός είναι ο καφές;

 Για ορισμένους δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία κούπα καφέ να συνοδεύει το πρωινό τους στο ξεκίνημα της ημέρας. Για παράδειγμα, μόνο το 64% των Αμερικανών πίνουν καφέ κάθε μέρα. Αυτό μεταφράζεται σε 400 εκατομμύρια φλιτζάνια σε ημερήσια βάση.

Εδώ και πολλά χρόνια, γίνονται μαραθώνιες συζητήσεις στους ερευνητικούς κύκλους για τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία, μία από τις αγαπημένες συνήθειες των ανθρώπων παγκοσμίως. Μάλιστα, το 1991,ο καφές καταγράφηκε ως πιθανή αιτία εμφάνισης καρκίνου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η έρευνα, είχε αναδείξει, ότι ο καφές αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, αλλά δεν συγκεντρώθηκαν αρκετά στοιχεία ώστε να πιστοποιούν τον αντίκτυπό του στην καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, ο καφές δεν συνιστάται σε έγκυες γυναίκες, παρότι είναι άγνωστο εάν επηρεάζει καθολικά την υγεία ενός εμβρύου.  

Τα καλά νέα είναι, ότι μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο καφές δεν είναι καθόλου βλαβερός. Μια συστηματική ανασκόπηση περισσότερων από 380 μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2017 διαπίστωσε, ότι η κατανάλωση καφέ που ξεπερνά τα 400 mg καφεΐνης καθημερινά – τα οποία ισοδυναμούν με μία κούπα καφέ των Starbucks – είναι ασφαλή για τους ενήλικες και δεν έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά, τη συμπεριφορά, την αναπαραγωγή ή την υγεία των οστών.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει άγχος, αλλά κυρίως για εκείνους που πάσχουν ήδη από αυτήν τη διαταραχή.Το 2020, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, βρήκε έναν εκπληκτικό αριθμό οφελών για την υγεία που σχετίζονται με τον καφέ και την καφεΐνη.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ βελτιώνει την εγρήγορση και την επαγρύπνηση. Ενίοτε, όταν καταναλώνεται με παυσίπονο όπως το Tylenol ή το Advil, ο καφές βελτιώνει την ανακούφιση από τον πόνο.

Επιπροσθέτως, μελέτες που αφορούν τον μεταβολικό ρυθμό, δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης βοηθά στην καύση λίπους, ενώ σχετίζεται με τη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους. Ενδιαφέρον, επίσης, εύρημα είναι ότι η καθημερινή κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου II.

Σε αντίθεση με αυτά που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 1991, έρευνες διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Στην πραγματικότητα, ο καφές έχει συσχετιστεί με ελαφρά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, ενώ είναι πιθανό να αποτρέψει τον καρκίνο του ήπατος και της μήτρας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του καφέ;

Η απάντηση είναι… λίγα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου ή να επηρεάσει την ποιότητά του ως ένα βαθμό. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος, ειδικά εάν καταναλώσει κάποιος πάνω από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Παρόλα αυτά, η απότομη διακοπή του καφέ συνήθως οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, μειωμένη αντίληψη, κατάθλιψη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν έως και εννέα ημέρες και μπορούν να μειωθούν ύστερα από σταδιακή αποχή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα, όπως ανησυχία, νευρικότητα, αϋπνία και υπερβολικό άγχος. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να ενεργοποιηθούν με μόλις 1,2 γραμμάρια καφέ.Οι έγκυες γυναίκες δε, είναι πολύ λιγότερο ικανές να «επεξεργαστούν» την καφεΐνη, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε έναν κανονικό ενήλικα, το σώμα αποβάλλει περίπου το ήμισυ της καφεΐνης που καταναλώνεται εντός δύο έως τεσσάρων ωρών, ενώ στις εγκυμονούσες, μπορεί να διαρκέσει έως και 15 ώρες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η κατανάλωση του αγαπημένου αυτού ροφήματος να γίνεται με φειδώ, ώστε να μην επιβαρύνει τον οργανισμό και την ομαλή λειτουργία του στην καθημερινότητα.  

Διαβάστε ακόμη

Αντιψυχωσικά: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Νέα έρευνα παραθέτει αποδείξεις ότι τα αντιψυχωσικά που αυξάνουν τα επίπεδα προλακτίνης συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ο σχετικός κίνδυνος για…

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια