Ταυτότητα φύλου των διεμφυλικών παιδιών – Πώς πρέπει να τα αντιμετωπίζουν οι γονείς

Για τους γονείς οι οποίοι δεν έχουν αμφισβητήσει ποτέ τη δική τους σεξουαλική ταυτότητα, το να έχεις ένα παιδί που ενδέχεται να αμφισβητεί τη δική του, μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα. Ακόμα και οι πολύ στοργικοί γονείς, που είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν και να δεχτούν το παιδί τους, μπορούν να βιώσουν συναισθήματα απώλειας που σχετίζονται με το παιδί που γνώριζαν . Μπορεί, επίσης, να αισθάνονται φοβισμένοι για την απόρριψη, την παρενόχληση, ακόμη και τους κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα, σ’έναν κόσμο που δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τα διεμφυλικά άτομα.

Οι πτυχές του φύλου και της σεξουαλικότητας

Για τους διεμφυλικούς, το γενέθλιο φύλο τους, το οποίο είναι το φύλο που τους δόθηκε κατά τη γέννηση με βάση την εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων τους, δεν ταιριάζει με την ταυτότητα του φύλου τους, που είναι η αίσθηση του ποιος είναι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς είναι όλοι πρόθυμοι να προβούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση. Για μερικούς, η κοινωνική μετάβαση και οι ορμόνες είναι αρκετές για να τους βοηθήσουν να νιώσουν ως οι αυθεντικοί εαυτοί τους.

Αλλά υπάρχουν διαφορές στην σεξουαλική έκφραση και την ταυτότητα φύλου: Η έκφραση του φύλου αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν την ταυτότητα του φύλου τους μέσω των ενδιαφερόντων τους, της συμπεριφοράς τους, της ένδυσης, του χτενίσματος ή του ονόματός τους. 

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αναφέρεται στο ποιος μας ελκύει ερωτικά. Τα διεμφυλικά άτομα μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλα, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα ή ασεξουαλικά σε σχέση με την ταυτότητα φύλου τους. 

Συνεπώς, οι γονείς που θέλουν να παρέχουν υποστήριξη στα διεμφυλικά παιδιά τους, οφείλουν πρωτίστως να κατανοούν τις επιθυμίες των παιδιών τους και πώς θέλουν να τις εκφράζουν στην κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια