Τα εγκεφαλικά αποτυπώματα της νόσου Covid-19

Η πιο ολοκληρωμένη μοριακή μελέτη μέχρι σήμερα του εγκεφαλικού ιστού από άτομα τα οποία πέθαναν από τη νόσο COVID-19, παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι η SARS-CoV-2 προκαλεί βαθιές μοριακές αλλαγές στον εγκέφαλο, παρά την απουσία μοριακού ίχνους του ιού στον εγκεφαλικό ιστό.

Σύμφωνα με τον Tony Wyss-Coray, PhD, καθηγητή νευρολογίας και νευρολογικών επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μιλώντας στο Medscape Medical News είπε ότι «η υπογραφή που αφήνει ο ιός στον εγκέφαλο προκαλεί έντονη φλεγμονή και διαταραχές οι οποίες μοιράζονται στοιχεία με τις εγκεφαλικές επιπλοκές που προκαλέι η νόσος Αλτσχάιμερ».

Σήματα… κινδύνου

Επιπροσθέτως, ο Wyss-Coray δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ότι έως και το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό εμφανίζουν εγκεφαλικά συμπτώματα όπως ομίχλη του εγκεφάλου, προβλήματα μνήμης και κόπωση, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των άνω συμπτωμάτων ακόμα και από ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί από τον ιό».

«Ωστόσο, έχουμε πολύ λίγη κατανόηση για το πώς ο ιός προκαλεί αυτά τα συμπτώματα και ποιες είναι οι επιπτώσεις του στον εγκέφαλο σε μοριακό επίπεδο», προσθέτει.

Χρησιμοποιώντας μονοκύτταρο προσδιορισμό αλληλουχίας RNA, οι ερευνητές παρουσίασαν τα μεταγραφώματα 65.309 πυρήνων που απομονώθηκαν σε δείγματα μετωπικού φλοιού και χοριοειδούς πλέγματος από οκτώ ασθενείς που πέθαναν από COVID-19 και 14 ασθενέις οι οποίοι πέθαναν από άλλες αιτίες.

Δεν υπήρχαν μοριακές ενδείξεις της SARS-CoV-2 σε δείγματα εγκεφαλικού ιστού από τους ασθενείς που πέθαναν από κορωνοϊό.

Ωστόσο, όπως δηλώνει, το επιστημονικό επιτελείο έμεινε έκπληκτο όταν ανακάλυψε πως ανεξάρτητα από τον τύπο των κυττάρων που μελέτησαν (διαφορετικοί τύποι νευρικών κυττάρων, ανοσοκύτταρα ή διαφορετικά κύτταρα υποστήριξης στον εγκέφαλο) υπήρξαν εμφανείς αλλαγές σε σύγκριση με δείγματα του εγκεφαλικού ιστού από ασθενείς που κατέληξαν από άλλες αιτίες.

Στις αλλαγές στον εγκεφαλικό ιστό των ασθενών που νόσησαν με κορωνοϊό υπήρχαν δείγματα χρόνιας φλεγμονής, μη φυσιολογική επικοινωνία νευρικών κυττάρων και χρόνιος νευροεκφυλισμός.

Η αναφορά των ερευνητών ανέδειξε ότι σε όλους τους τύπους των κυττάρων, οι διαταραχές της COVID-19 αλληλεπικαλύπτονται με εκείνες χρόνιων εγκεφαλικών διαταραχών και βρίσκονται σε γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη.

«Η ιογενής λοίμωξη φαίνεται να πυροδοτεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο το σώμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη σηματοδότηση μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να “πυροδοτήσει” τη νευροφλεγμονή στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Wyss-Coray.

«Ενώ μελετήσαμε μόνο εγκεφάλους από άτομα που κατέληξαν από κορωνοϊό, πιστεύουμε πως είναι πιθανό παρόμοια – αλλά ασθενέστερα – σημάδια φλεγμονής και χρόνιου νευροεκφυλισμού θα βρεθούν σε επιζώντες της COVID-19, ειδικά σε άτομα με χρόνια εγκεφαλικά συμπτώματα», καταλήγει.
 

© CureClass 

Διαβάστε ακόμη

Ακόμη και η ήπια νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη

Με περισσότερους από 18 μήνες πανδημίας οι ερευνητές συγκεντρώνουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 σωματικά και νοητικά. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ανησυχίες…

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια