Η Pfizer βάζει «φρένο» στην θεραπεία κατά του καπνίσματος, Champix

Ο Αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer αποφάσισε την αναστολή διανομής της θεραπείας κατά του καπνίσματος, Champix, μετά την εύρεση αυξημένων επιπέδων της καρκινογόνου ουσίας νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA) σε ορισμένα από τα σκευάσματά του.

Σύμφωνα με το Reuters, η φαρμακευτική εταιρεία ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω απόσυρση του συγκεκριμένου φαρμάκου για τη διακοπή του καπνίσματος, αν επιβεβαιωθούν υψηλά επίπεδα NDMA σε όλα τα σκευάσματα. 

Η Pfizer, σημειώνει ότι η παύση διανομής διατάχθηκε με μεγάλη προσοχή, ενώ διεξάγονται έρευνες σχετικά με το περιεχόμενο του φαρμάκου. Η Αμερικάνικη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη βαρενικλίνη, η οποία διατίθεται στο εμπόριο ως Chantix (Champix στην Ευρώπη), το 2006.

Ο Steven Danehy, εκπρόσωπος της Pfizer, δήλωσε ότι «Τα οφέλη του Champix υπερτερούν των πολύ χαμηλών δυνητικών κινδύνων.» 

Παρά το γεγονός ότι η ανάκληση δεν προέρχεται απευθείας από την Αμερικάνικη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων, η συγκεκριμένη θεραπέια κατά του καπνίσματος έχει ήδη σταματήσει στον Καναδά από τις 8 Ιουνίου, όπου κυκλοφορούσε με την ονομασία Champix.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Chantix/Champix γνωστοποιεί πως πρόκειται για μία θεραπεία διάρκειας τριών έως έξι μηνών, η οποία χορηγείται σε ασθενείς που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. 

Μέχρι σήμερα, υπήρxαν ως επί το πλείστον αναφορές ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή είχε επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά, έχει χορηγηθεί ήδη σε πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το 2016, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Champix δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι αυτοκτονικές σκέψεις.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια