Ο διαδικτυακός εθισμός… «ξενυχτάει» τους έφηβους

Όλο και περισσότερα στοιχεία αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του εθισμού στο διαδίκτυο, η οποία σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη ύπνου, ειδκότερα στις νεαρές ηλικίες.

Σε πρόσφατη μελέτη, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 4000 έφηβοι μαθητές, δείχνει την άμεση σύνδεση έλλειψης ύπνου με τον εθισμό στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, τα αγόρια ηλικίας 12-14 ετών που εθίστηκαν σε online παιχνίδια, επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με τα κορίτσια.

Σύμφωνα Medscape Medical News και τον ερευνητή Sergey Tereshchenko, η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε  να αποτελέσει «εύκολα ανιχνεύσιμη εκδηλώση παθολογικού εθισμού στο Διαδίκτυο».

Τα άνω ευρήματα παρουσιάστηκαν διαδικτυακά στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νευρολογίας 2021.

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις, μεταξύ των οποίων έρευνες από το 2014 και το 2019, ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών.

Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες σε εφήβους έχουν χρησιμοποιήσει μόνο ένα ψυχομετρικό εργαλείο για την εκτίμηση του εθισμού, αποκαλύπτοντας μόνο το “γενικό πρότυπο” και όχι τον τύπο της διαταραχής.

Οι έφηβοι μπορεί να μην είναι εθισμένοι στο  Διαδίκτυο, αλλά σε ορισμένες δρατηριότητες, όπως το online gaming ή τα social media. 

Το «αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα» της έρευνας της ομάδας του είναι η χρήση περισσότερων από ένα εργαλείο, καθιστώντας δυνατή την «επαλήθευση του κυρίαρχου περιεχομένου του εθισμού».

Οι ερευνητές προηγουμένως αξιολόγησαν τη γενική επικράτηση της έλλειψης ύπνου σε εφήβους στη Σιβηρία και διαπίστωσαν ότι περίπου το 6,8% των συμμετεχόντων εμφάνισαν παθολογική συμπεριφορά έλλειψης – και ότι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι πιο συχνός στα αγόρια, ενώ ο εθισμός στην κοινωνική δικτύωση είναι πιο συχνός στα κορίτσια.

Αυτό το ποσοστό επικράτησης είναι χαμηλότερο από ό, τι στις Φιλιππίνες (21,1%), το Χονγκ Κονγκ (16,4%), τη Μαλαισία (14,1%), την Κίνα (11%) και τη Νότια Κορέα (9,7%), αλλά ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι στην Ιαπωνία (6,2%) ).

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Γονίδια: Tι ρόλο «παίζουν» στην εμφάνιση διπολικής διαταραχής

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη συσχέτισης γονιδιώματος για τη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές βρήκαν περίπου διπλάσιες γενετικές θέσεις που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή από…

Σχόλια