Η αβεβαιότητα της πανδημίας …αλλιώς

Η αβεβαιότητα είναι κυριολεκτικά η γεννήτρια όχι μόνο του ατομικού αλλά και του μαζικού άγχους που παίρνει μπροστά σε κάθε περίοδο μεγάλης κρίσης και αλλαγών – ειδικά όταν έχουν οικονομικό αντίκτυπο. Η επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντοχές και την ίδια ευελεξία απέναντι στην αβεβαιότητα. Ορισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν πραγματική δυσανεξία για την αβεβαιότητα.

Επίσης, γνωρίζουμε από τη συλλογική επιστημονική έρευνα ότι, γενικά:

  • 1 στους 3 αντιμετωπίζουν μεγάλο άγχος όταν υπάρχει αβεβαιότητα για απρόβλεπτες δαπάνες
  • 1 στους 3 αντιμετωπίζουν μεγάλο άγχος όταν υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα στον κόσμο(/στη χώρα)
  • 2 στους 3 αντιμετωπίζουν μεγάλος άγχος όταν υπάρχει αβεβαιότητα για την υγεία.

Στην πανδημία SARS-COV-2 συνδυάζονται όλα τα παραπάνω, καθώς έχει πέσει κυριολεκτικά μία βόμβα μεγατόνων αβεβαιότητας πάνω σε όλες τις κοινωνίες του πλανήτη.

Υπάρχουν, όμως 10 ενέργειες και στάσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε και οι οποίες βοηθούν πραγματικά.

Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας

Μερικοί άνθρωποι είναι περισσότερο ευέλικτοι στη διαχείριση της αβεβαιότητας από άλλους. Αντί συγκρίσεων μπορείτε να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας και υπομονετικοί.

Αναλογιστείτε προηγούμενες επιτυχίες

Θυμηθείτε όλες εκείνες τις φορές που αγχωθήκατε με δυσκολίες αλλά τελικά, επιζήσατε! Όπως με τη γενική αβεβαιότητα στη διάρκεια της κρίσης χρέους στη χώρα. Πως είχατε διαχειριστεί τα πράγματα τότε; Τι θα κάνατε διαφορετικά σήμερα;

Ανακαλύψτε …τον εαυτό σας!

Σκεφτείτε ότι κάθε νέα αβεβαιότητα είναι μια νέα ευκαιρία για νέες δεξιότητες. Η διαχείριση κινδύνων μας βοηθά πάντα να χτίζουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να αποκτούμε χρήσιμες δεξιότητες

Περιορίστε την έκθεση σε ειδήσεις

Περιορίστε την άμετρη έκθεση στο χρονολόγιο των κοινωνικών δικτύων και στις ειδήσεις. Κλείστε τις ειδοποιήσεις ειδησεογραφικών εφαρμογών – ειδικά στις ευάλωτες ώρες της ημέρας, όπως το πρωί που είναι περισσότερο έυκολο (ορμονικά!) να νιώθουμε άγχος και ακριβώς πριν τον ύπνο.

Συμβουλέψτε εσείς τον εαυτό σας

Αναρωτηθείτε: Εάν ένας φίλος ή συγγενής έρχονταν σε εσάς με τις ίδιες ανησυχίες, τι θα του λέγατε;

Άσκηση στωικότητας

Αποφύγετε την αναμάσημα ή την ενασχόληση με πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγχετε προσωπικά. Είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε αυτόματα τα χειρότερα σενάρια. Ο αρνητικός μηρυκαστικός είναι έμφυτος στον άνθρωπο και διαγείρεται υπό πίεση. Αφιερώστε ενέργεια σε εκείνα που πραγματικά ελέγχετε, όπως η φροντίδα για το σώμα σας και η επικοινωνία με άλλους (βλ. επόμενα) και εμπιστευτείτε τους ειδικούς που μελετούν, υπολογίζουν και αποφασίζουν για εκείνα που δεν είναι στον προσωπικό μας έλεγχο.

Μην ξεχνάτε το σώμα σας

Μην αφήνετε το άγχος να εκτροχιάζει τις υγιείς ρουτίνες σας. Καταβάλλετε προσπάθειες να τρώτε καλά, να ασκείστε και να κοιμάστε σωστά. Ο κορονοϊός κλέβει όλη την παράσταση, αλλά υπάρχουν πολλά και πιο συχνά προβλήματα της υγείας που είναι δυνατόν να εκτοπίζονται από την πρόληψη αυτή την περίοδο.

Ζητήστε υποστήριξη (από αυτούς που εμπιστεύεστε)

Είμαστε σπίτι αλλά δεν είμασταν ποτέ άλλοτε τόσο κοντά ο ένας στον άλλο. Η αναζήτησή υποστήριξης δεν είναι αδυναμία χαρακτήρα αλλά αλληλεγγύη.

Γιόγκα (η απαγορευμένη) και διαλογισμός

Μάθετε απλές ασκήσεις διαλογισμού (μπορούμε να πούμε ένα script εύκολα στον αέρα).

Αναζητήστε βοήθεια

Υπερβείτε το νοσηρό ταμπού. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι, στη δημόσια και στην ιδιωτικοί υγεία είμαστε όλοι διαθέσιμοι, με την εμπειρία μας και την εξειδικευμένη κατάρτισή μας.

Και μία σκέψη για την επόμενη μέρα:

Την εποχή του αδιάκοπου φλερτ με τα επουσιώδη – από τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι τα ΜΜΕ – διαδέχεται μια εποχή νέας σοβαρότητας. Οι προτεραιότητές μας ανατρέπονται και αλλάζουν. Η υγεία αναγνωρίζεται και στην πράξη ως το υπέρτατο αγαθό (από τους προϋπολογισμούς των κρατών για την υγεία, μέχρι τον προγραμματισμό και της τελευταίας οικογένειας στον πλανήτη). Σε αυτή τη νέα σοβαρότητα – και με την επιβράδυνση όλης της άσκοπης ταχύτητάς μας στην καθημερινότητα εν μέσω των προληπτικών περιορισμών εδώ κι εκεί – έχουμε μια σπουδαία δυνατότητα να κοντοσταθούμε κυριολεκτικά πάνω στις ζωές μας, να συλλογιστούμε σε βάθος, να αναλογιστούμε τι έχει πραγματική αλήθεια και σημασία – και να προσαρμοστούμε.

Αυτή η προσαρμογή μας, θα γίνει πιο εύκολη αν σκεφτόμαστε την κρίση της πανδημίας όχι αποκλειστικά ως μία απειλή, αλλά και ως μία ευκαιρία – προσωπική και κοινωνική.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Σχόλια