Ποιος είναι ο πιο αντικαταθλιπτικός τύπος φυσικής άσκησης; Με πόση ένταση και διάρκεια;

Γνωρίζουμε ότι η φυσική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει αντικαταθλιπτικά. Αλλά ποιά μορφή άσκησης είναι η καλύτερη; Με πόση ένταση και με πόση διάρκεια; 

Μία σημαντική συστηματική ανάλυση 38 μελετών που δημοσιεύθηκε στην Journal of Psychology Interdisciplinary and Applied από το Πανεπιστήμιο Shenzhen (Κίνα) συγκρίνει την αερόβια με την αναερόβια προπόνηση και αποκαλύπτει πότε και με ποιες προϋποθέσεις η φυσική άσκηση αποδεικνύεται ωφέλιμη για τη διάθεση και όχι μόνο.

Η αερόβια άσκηση αφορά σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το jogging, η ποδηλασία κ.α., κατά τις οποίες το σώμα χρησιμοποιεί το οξυγόνο στη καύση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας. Η αναερόβια άσκηση αφορά στην προπόνηση με βάρη, τα push-ups, το σπριντ κ.α., όπου η ένταση είναι τόση ώστε ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο και για αυτό το λόγο διασπά τη γλυκόζη στο αίμα και στους μυς για την παραγωγή ενέργειας.

Η έρευνα δείχνει ότι η αναερόβια άσκηση έχει καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με την αερόβια, τόσο για τη διάθεση, όσο και για το άγχος. Οι επιστήμονες συνδέουν, μεταξύ άλλων, αυτά τα αποτελέσματα με την αύξηση που η αναερόβια άσκηση επιφέρει στον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), μία νευροτροφίνη σχετική με το μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο και με τη συνολική υγεία της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ακόμη, η ένταση της αερόβιας προπόνησης δεν αποδεικνύεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της διάθεσης. Ωστόσο, κατά την αναερόβια προπόνηση φαίνεται ότι ωφελεί περισσότερο η άσκηση μέτριας έντασης (που δεν είναι βαρετή, αλλά ούτε γίνεται δυσάρεστη) και μάλιστα για 10 έως 30 λεπτά τη φορά, καθώς η άσκηση μεγαλύτερης διάρκειας δεν φαίνεται ότι εξυπηρετεί περισσότερο σε αυτό το στόχο.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θυμάτων κακοποίησης

Ομιλία του Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής To τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένας άνθρωπος κακοποιείται, κινδυνεύει ή αισθάνεται έντονα…

Πώς το άγχος επηρεάζει το πεπτικό σύστημα – Ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης

Στη σύγχρονη εποχή, οι λέξεις άγχος και στρες κυριαρχούν, όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια έντονη συναισθηματική κατάσταση. Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού…